Saturday, February 14, 2015

Misi Pasca Banjir OPKIM PART 4

Assalamualaikum,

14/2/2015
      Hari terakhir kami di Gua musang, banyak pengalaman yang kami tempuhi, pukul 7.15 pagi kami perlu berkumpul di bawah untuk sesi photografi. Masa tu, aku kene set tempat gambar, agak risau sebab  keadaan masih gelap lagi, takut gambar tak nampak.

     Next kami pergi sarapan di RnR gua musang, lepastu pergi ke Merapuh, melawat keluarga angkat opkim yang lepas. Oleh kerana aku tak join opkim lepas, aku bersama budak -budak terbiar lain jalan satu kampung, dapat juga singgah 4-5 rumah, cerita-cerita dengan mak cik pak cik.

     Lepastu, mulalah perjalanan pulang, kami singgah sekejap di Genting Sempah, makan dan solat. Sekarang kami tengah on the way balik KTSN,
Alhamdulillah, tambah lagi pengalaman kami. Terima kasih semua!!

sekian
A.A

Friday, February 13, 2015

Misi Pasca Banjir OPKIM PART 3

Assalamualaikum,

   Hari ketiga misi pasca banjir di Kelantan. Hari ni sangat mencabar, kami perlu mengemas bilik asrama yng kami tinggal, tapi, aku dengan syera fadzil pagi-pagi tu pergi melencong ke dapur sekejap untuk tolong kak hawa dan kak ika potong bawang dan terung, lamalah jugak kami potong sambil borak.

    Next , aku rasa serba salah, sebab tak amik gambar budak - budak ni mengemas, so, aku pergi naik atas, tinjau kawasan ceh. Laju juga dyorang ni kemas, dah nak siap dah. Next aku amik kain lap aku dan terus aim tingkap bilik hujung. aku pun lap semua tingkap bilik tu. Ni bukan sebarang kotoran tau, ni lumpur , hancus kain aku.

    lepastu, bekalan air terputus, so , kerja -kerja pembersihan tergendala seketika. Aku pun, yang tak suka dok diam ni, pergi surau balik. On the way pergi surau, aku jumpa dania, aku jalan masuk surau dengan dia, dalam surau kami susun quran dan sejadah. Sementara tu, dania dengan kawan-kawan dia tengah main kamera aku. Aku tak kesah pun, sebab kesian tengok budak-budak ni. Sekali sekala jumpa, apa salahnya.

     Next,  dania ajak aku main nusuk. Tah ape nusuk tu aku pun tak tau. Rupa rupanya, main nyorok - nyorok. Dyorang suruh aku kira pulak tu. hmm layan je lah. Budak budak ni ada ramai, Dania, shasha, alaudin, yang, zaim, shakir dan amirul. Dyorang ni nakal sangat. Si zaim tu, dia pegi gigit tangan aku,  lepastu ku larilah, dia kejar, takut gila, ganas budak tu. Lepas main sembunyi, kami main kamera smbil cerita macam2 .

     Shakir dengan alaudin tengok gambar kat kamera, lepastu ternampak gambar klcc yang aku ambil dari ktsn, teruja sangat dyorang. Aku cakap nanti datang KL, belajar pandai-pandai, ceh, bajet macam aku pandai sangat je. Lepastu, amirul tanya, kak beli mana kamera ni, aku ckplah aku beli kat kl lepas tu, aku cakap bende sama jugak kat amirul. Lepastu, aku tanya sorang -sorang, cita-cita. Shakir nk jadi bomba, Amirul -polis, shasha-professor,alaudin-Dr , yang kecik lagi, tak tau caap sangat, zaim pulak nakal sangat, tak boleh nak tanya apa-apa. Best, aku ada juga tanya pasal banjir, shasha cakp ada sorang kawan dia, nama amirah, lemas, tak dapat diselamatkan.

    Tiba-tiba dania datang bawa aiskrim pop, aziah belanja. Semua jerit nak aiskrim!!!! lah,  sampai ada yang merajuk. Lepastu, kami bawaklah semua pegi kedai depan sekolah, beli aiskrim. Kami kee seberang jalan besar, semua pimpin tangan lintas. Lepa beli aiskrim, kami pergi padang sekolah,yerjumpa pula bola sepak, terus budak ni, dengan aiskrim kat tangan, main bola,chaie, era, jerah, aziah pun join sekali. Aku duduk tepi padang je, jaga Yang, dia paling kecik sekali, 4 tahun, comel je, baik ja 😭😭 nak jumpa Yang lagi ! Lepastu kami jumpa tali, terus main tarik tali. Best sangat masa tu. Macam happy family pun ada jugak aku tengok.

    Habis aiskrim, kami naik bilik, nak sambung kemas, semua budak nak ikut, kecoh bilik tu jadinya. Masa tu sedang proses pasang tikar getah, susun katil, tilam dan bantal. Semua proses bejalan lancar dan bilik semua jadi cantik dah. Sementara tunggu lelaki solat jumaat, kami tidur dulu. Tengah hari yang memenatkan.

.........Next activity.............,......................
    Petang pula, selepas makan tengahari  kami ada lagi satu misi, ke kampung bertam lama. Kami bertolak dalam satu bas sahaja, so kongsi tempat duduk. Jauh juga kawasan tu, dekat dengan landasan keretapi dan sungai. Tujuan kami adalah untuk mmbersihkan balai raya dan mengagihkn sumbangan.

     Untuk menuju ke Kampung tersebut, kami perlu lalu jambatan yang dilalui kereta api. Ada laluan moto, tapi aku malas nk lalu situ, tak trill, so aku lalu kat laluan kereta api, merentasi sungai. Tinggi ! seram jugak sebab laluan dia jarak jauh-jauh. Agak slow perjalanan.Nak sangat kan, hahah.

     Ok, next dah sampai balai raya, kami dipecahkan kepada 2 kumpulan, kumpulan membersih dn kumpulan mengagih bantuan ..Aku malas nak jalan panas-panas, so, aku membersih. Yng ni real punya kotor, memang belum ada orang bersihkan lagi tempat ni, so, selut tinggi walaupun kat dalam balai raya. Mula - mula kami keluarkan semua barang seperti meja , kerusi, lepastu baru bersihkan tingkap dan lantai. Kami guna water jet untuk mudahkan kerja. Aku try semua bende, bersihbtingkap, tolak air, simbah air, banyak lagi.

       Habis, dah penat, tetiba din nak belanja kiteorg makn abc, ehh rezeki perlu diterima, hahaha. Eh, murah je tau singgit, sedap pulak tu. Tapi serius , baju kiteorang masa tu, erm jngan harap nak pegi TS, jogging Titiwangsa pun aku tak nak pakai, kotor gila!  Lepastu, kami pergi jalan kampung kejap, pergi stesen kereta api, pergi rumah atas rumah. Rumah tu kepunyaan seorang nenek ni, katanya, dah lama mengimpikan rumah dua tingkat, akhirnya termakbul hihi.

     Lepastu kami pulang, masing-masing muka penat . Tapi, Alhamdulillah, semngat kami masih kuat. Go UKM !

   

      

Misi Pasca Banjir OPKIM PART 1

Assalamualaikum,
     11/2/2015. Kami, memulakan perjalanan ke Gua Musang Kelantan ,Pada pukul 10.30 pagi, perasaan masa tu macam rasa excited, dah lama tak pergi kelantan. Sebelum bergerak, kami diberikan taklimat oleh Dr.Hida dan berkenalan dengan beberapa orang staf yang mennyertai program ini antaranya termasuklah pemandu, staf pejabat dekan dan pengawal.

     Dalam pukul 6.30 petang, kami sampai di sekolah SK Limau Kasturi 1.   Sekolah ini nampak seperti sekolah baru, tapi terjejas amat teruk akibat banjir . Air naik sehingga aras dua . Kanak-kanak di situ amat peramah, sewaktu kami sampai, ramai juga kelihatan anak-aak cikgu yang tinggal di Kuarters guru sedang bermain.

    Oh ya, lupa untuk misi kali ini, aku memegang jawatan sebagai exco multimedia. Tugas ni amat menarik, sebab aku ada kamera sendiri, dan aku minat gila ambil gambar. Aku dengan gembiranya, bawa stand sekali.

     Turun ja dari bas, aku terjumpa Damia, murid SKLK , anak cikgu, aku amik gambar dengan dia, lepastu dia nak tengok kamera aku, aku pula layan ja, habis, semua kawan-kawan di datang, orang lain semua dah kemas varang, aku sorang tersepit kat budak budak ni, akhirnya, aku suruhlah din amik kmera aku kat budak tu, disebabkn bahasa dia lembut sangat, memang tak dapatlah, pastu aku suruh loq mintakkan, hah amik kau, terus dia kasi, kih kih.

      Pada mulanya, kami kemas bilik asrama untuk kami tidur, kami diberi tilam dan tidur di atas lantai. Keadaan asrama amat menyedihkan, dinding dan lantai berlumpur, dewan makan tak boleh digunakan sebab peralatan semua rosak.

       Selesai kemas bilik, kami makan malam. Disebabkan dewan makan rosak, kami , bersamanstaf UKM masak sendiri, best!! abang- abang ni masak sedap. Kami ada juga tolong, tolong basuh pinggan. Kami perlu bawa bekas makanan sendiri.

      Malam tu taklimat untuk aktiviti esok. Kami diberi task untuk membuat modul ktiviti bersama pelajar tahap satu dan tahap dua . Ada juga yng perlu mengecat dinding. Tempat sasaran kami adalah SKLK dan Pasir Tumboh. Aku memilih untuk membuat modul tahap satu untuk sekolah limau kasturi.

       Kami brainstorm dalm asa 20 minit. Budak - budak ukm ni memang pakar bab - bab brainstorm, sebab memang banyak masalah program kolej atau fakulti yang perlu brainstorm saat2 akhir.

     Selepas tu, kami balik bilik, tido.Ok sambung part 2 di catatan seterusnya.

Misi Pasca Banjir OPKIM PART 2

Day 2

      Tiba masanya untuk kami memulakan tugas. Seawal pukul 6.30 kami bangun(seenarnya ada orang bangun lagi awal) . Pagi tu kami sarapan nasi goreng. Sekepas sarapan, kai berpecah mengikut tugas masing -masing. Selingan....Pagi tu, lepas sarapan, aku basuh bekas, lepastu tak pasal-pasal semua orang suruh aku bauh bekas dia.😾😾😾 ishh.
o
        Ok, Kami pergi ke dewan Sklk . Sebelum tu, aku, fazlee faz dan kk id sempat ke pintu pagar sekolah , kelihatan  2 orang pengawas sedang menjaga pintu untuk mencatat nm pelajar lambat. Teringat dulu2 eceh...

       Setibanya kami di dewan sekolah, semua pelajar telah pun dikumpul mengikut tahap.  Kami berasa amt teruja untuk bersama - sama adik-adik. Lalu perasaan teruja tersebut hilang ketika kami mengarahkan mereka beratur mengikut kelas. Ya ALLAH ,boleh dikatakan, setiap pergerakan, ada pergaduhan, budak -budak ni sangat buas dan nakal. Kami tak tahu nak kawal macam mana. Kebetulan masa tu , tempat berkumpul dicemari kaca, ramai pula yang cedera. Tapi,aku rada, kalau mereka duduk diam2 , ok ja.

     Ramai kawan-kawanku pada mulanya ok, akhirnya semua pening. Lepastu, aku ambil microfon, buat arahan . Barulah teratur 'sedikit' , ulang suara, sedikit ja.

     Aktiviti pertama, senaman si Tommy. Oleh kerana kami tiada lagu, jadi akulah yang menyanyi , sebab aku ja yang tau full version. Budak -budak ni amat suka senaman tu, sampai 3 kli kami ulang. Tapi, sakitlah tekak aku dok jerit bagai. Comel sangat budak-budak sklk ni.

   Lepastu, disebabkan keadaan; elajar yang saaaaangat huru hara, kami main lagi satu game simple, Goreng Pisang. Lelaki lawan perempuan.Serius, sanat kecoh dan bising. Akhirnya, lelaki menang. Selesai permainan, kami beri mereka rehat. Masa tu, memang kami brainstorm balik, sebab nak sesuaikan permainan dengan keadaan pelajar yang hyper active.

     Lepas rehat, ada penyampaian hadiah daripada pihak ukm kepada pihak sekolah. Ada juga pihak lain yang datang bantu. Selepas itu, dalam perancangan kami, mereka kan bermain beberapa permainan lain, namun tak sempat, sebab Dr. Hida ingin memberi sedikit motivasi kepada pelajar2 tersebut.

     Semasa sesi dr hida, aku dengan aziah, chaie, pergi ke dapur, tempat d mereka masak. Patutnya memang giliran kami bertugas membantu memasak. Masa kami tiba, semu dah settle, apa lagi, kami bedallah, makan dulu, alang2 abang2 ni masak telur dadar sekali. Tapi, serius......pedas gila, menangis kot aku makan.

    Lepas makan, kami kembali ke dewan sekolah , masa tu, semua murid tengah nyanyi lagu perpisahan untuk kami. Sebak rasanya, walaupun buas, namun korang memang comel. Lepastu, semua dok amik no. kami, jadi retis jugalah kejap.

.................Next activity..,.......................

     Selepas solat zohor, kami  beramai -ramai pergi ke Kampung Limau purut.  Lokasi tersebut dipilih berdasarkan cadangan seorang mak cik , katanya bantuan jarang sampai ke tempat tersebut . Disana, aku bersama beberapa staf dan pelajar ke rumah yang sangat teruk dilanda banjir. Kata pak cik tersebut, rumah tu bukan musnah disebabkan banjir, tapi disebabkan ombak kuat hasil dari bot laju yang dipandu anggota penyelamat.

    Kemudian, kami ke sebuah rumah lain, air naik sehingga paras dapur sahaja, tak sampai ke depan rumah. Tujuan kami buat kunjungan adalah mengantar sumbangn seperti goodies bag, tunku masak, tong gas, dan tuala. Kampung tu kecil saja, kami pergi setakat dua rumah ja sebab yang lain semua dah dikunjungi pelaar lain.

    Selesai aktiviti, kami balik jalan kaki saja sebab bas pergi  ambik budak di pasir tumboh. Ni aku nk cerita sikit, Omcit, dia memang tak ikut pegi pasir tumboh, lepastu dia dengan aku bersedihlah, sesama, tapi last-last pagi tu, aku ternampk dia kat dalam bas, selamba ja pergi . Punyalah geram dengan budak tu!

    lepastu, kami menggagahkan diri berjalan kaki. Ingatkan dekat , rupanya, jauhlah jugak, panaslah jugak kaki aku berjalan. Tapi, hikmahnya kami berjalan ni, kami dapat peluang tengok dengan lebih dekat, keadaan sekeliling. Kamivtak keseorangan, kami ditemani adik-adik kampung yang kebanyakknnya anak murid sklk.

     Malam tu , macam biasa, taklimat dan makan malam.

     

    

  
     

Saturday, February 7, 2015

Love In Penang

Assalamualaikum,
Sekarang, aku tengah dalam perjalanan pulang dari Pulau Pinang. Ha! awat aku pi pineng? Meh sini aku cita na.

Kami , (aku, ezra,aziah,chaie,yusuf,zack,shakir), ke penang untuk bercuti, sebelum menamatkn cuti sem kami. Asalnya, kami perempuan-perempuan saja yang nak pergi, akhirnya ajak punya ajak, budak-budak laki ni join sekali. Bagus jugak, boleh jadi driver kami.

Hari pertama,

    Kami datang penang dari KL (pudu) kami naik bas etika, tapi, aku nasihat , jangan naik bas ni sebab , tiket kami pukul 9.30 pagi, bas punyalah lambat, kami mula bertolak pukul 10.15 . Dalam pukul 2.15 kami sampai Butterworth.

   Yang naik dari KL ni , aku, chaie dan aziah saja, Ezra tuan rumah, Shakir dari kedah, Yusuf perlis, zack perak. Mereka suma dah sampai awal dah, kami, sewa kereta alza .

     Kami start menjlaah Pineng dengan menaiki Feri ke Pulau , tambang dalam RM 7-8 , apa lagi, sorang singgit lah. Ferry ni, kami naik dengan kereta2,sekali.

     First, kami ke Bukit Bendera/penang hill. Tambang kalau ada student card, RM 4 ja,tapi, tak boleh tipu ehh, depa cek satu-satu, Jangan jadi macam usop, tak bawak, akhirnya, kene charge 10 hinggit (harga untuk yang ada mycard). So itulah pentingnya kad matrik.

     Kami naik atas guna train, curam gila! Kami pulak duduk paling depan sekali , tempat driver tu. Sampai ja atas, sejuknya, best sangat, kat atas tu ada muzium burung hantu, taman aviari, pad lock area dan tempat makan, mmang best, jalanlah semua tempat.

    Lepastu, dah nak pukul 7 tu, kami turun guna train jugak, tapi kami duduk paling belakang, so, dalam erti kata lain, dapat duduk paling depan.

     Next, kami pergi solat kat padang kota, yang ni satu lagi , si Shakir cakap padang komtaq, zack cakap padang kota, aku pun tak tahu mana betul. Kami ingat nak makan kat sini, tapi mahal, so kami pergi Gurney, pasembur menari. Ezra pula pergi order pasemboq punyalah banyak, sampai 35 hinggit kene charge, tapi disebabkn lapaq yang melampau, kami habiskan, bukan tu aje, kami makan sate, laksa, char kuew teow, nasi lemak cili dan sotong kangkung .

     Habis ja makan, tiba2 hujan pulak, so kami round naik keta jelah, kami pergi lalu tepi pantai, lalu jambatan penng kedua yang sunyi gila. Budak2 ni pulak pegi buat ceghita hantu dalam keta. Pastu, sampai seberang, kami pergi auto city,masa tu ada pameran Love. Haha, lawak , kami amik gambaq sakan lah.

     Lastly, kami balik rumah ezra , tidoq, yang laki pulak tidoq rumah kawn usop. END OF DAY ONE.

Hari kedua,

      Plan kami harini, nak pergi ASCAPE PARK, teluk bahang. Awal pagi kami bangun ,semua sarapan kat rumah ezra, Pukul 8.30 kami mula gerak, pergi naik ferry lagi, then pergi batu feringgi. Jauh jugaklah, dlm pukul 10 baru sampai escape park. Fee dia RM 78 , tapi lastly dapat balik refund 10 hinggit. Please ! pakai kasut, Usop dan Shakir x bawa kasut, kene sewa RM 10.

      First, kami main flying lemur (flying fox), Ni bukan straight j eh, ada zig zag lagi. kecut perut jugaklah main. Next, main Go Ape . Go ape ni, panjat pokok sampai atas lepastu turun pakai tali. Next , hah , ni patutnya mainan budak2 tapi, aku, chaie, jerah  boleh naik, sebab berat tak lebih 55, nama dia trampolin yang ni, kita boleh buat flip kat atas. Next kami pergi, swingger, gayut macam tarzan, next kami pergi balance, kene jalan atas titi besi yang tinggi dan halus. Memang perlu keberanian. Pastu, kami pergi Flying kite, ni best, kami kene terbang diatas awan sambil mmegang layang2 besi yang besar!

      Pastu, smua dah exhausted, so kami beli air 2 botol besaq, n satu karipp besaq. Kongsi lah, mahal kot. Next, kami pergi aerobat, yang ni best , kami kene adi ahli gymnastik . ada yang dapat buat, ada yang tak, tapi aku dapat. Aku naik 2 kali , sebab x puas hati x boleh buat backflip. Jaguh disini, zack, sebab dia buat macam gymnast!

     Next, bebudak laki masuk pertandingan sepak takraw  lawan foreigner. kompomlah kami menang. Pastu usop masuk pertandingan panjat pokok kelapa, menang and dia menang. Hadiahnya, air kelapa. Fuh, lega, dpat minum ramai2, tak payah beli. Untung bawa usop haha. Next, kami pergi Atan Leap, yang ni, ala-ala budgi jumping, tapi tak jump, terus turun bawah je, macam bunuh diri. Kecut perut weyh. Next, kami pergi A maze, ala2 macam escape room. Serius, best , yang penting, jangan kentut dalam tu!

       Habis tu, kami solat jamak , kat surau, next, kami pergi Tubby racer, yang ni, kami pakai pelampung turun gelongsor( xde air pun) yang ni must try ye, sebab best! Next ,lastly, kami pergi monkey business, yang ni x tau nak cakap , tengoklah sendiri. Tup tup  dah pukul, 5.30, memang penat ! Bende ni pun dah nak tutup, so semua, datang pagi2 tau, baru dapat main semua, bukk pukul 9am. Kalau ak mndi dalam tu pun boleh.

   Next, lapar gila! So, kami pergi pantai teluk bahang, makan laksa yang paling sedap, laksa power nama dia. Aku order ABC, best, sementara tunggu makanan kami main pantai sat.

   Pastu, kami pegi Masjid terapung, mandi n solat kat situ.

   Next, kami makan lagi, kat Nasi Kandaq beratur, serius, memang beratur . Tapi sedaplah, yang penting, mintak kuah campoq. Next, kami nak tengok final maharaja lawak mega. So, pegi rumah kawan usop, tengok astro, ade yang tumbang, penat sangat. Pastu, balik rumah ezra , tido. END OF DAY 2.

   Lastly, hari last, kami pegi Penang Street Art, amik gambaq banyak-banyak dan lunch kat Queens Bay mall. Kami pula travel pukul 12.00 sebab semua tak larat nak bangun awal. Pukul 5 kami habis jalan, then, balik seberang.

    Bas kami pukul 5.30.ok , dh sampai pudu, ready for next journey, Misi banjir, Gua musng, kelantan.

sekian
A.A