Wednesday, December 9, 2015

Roentgen Run

"Kita buat radiation run,  lepas tu ade tengkorak"

"Kita buat baju hitam , lepastu sambil lari kita baling powder putih haha"

"Best weyhh ok..kita kene buat run jugak untuk world radiography day tahun depan"

     Ini semua bermula sejak kami tahun satu, dimana kami diminta untuk menjadi ajk Hari Radiografi Sedunia yang pertama  anjuran pelajar pengimejan diagnostik dan radioterapi (PDR) UKM. Aku diminta untuk menjaga bahagian pendaftaran pada hari kejadian kalau tak silap.

      Pada tahun berikutnya, ada diantara kami yang menjadi orang kuat dalam organisasi tersebut. Aku pula menjadi exco cenderamata. Program yang dijalankan agak formal seperti forum, pertandingan pitching, pembentangan, forum dan explorace. Ruang yang digunakan hanyalah sekitar fakulti dan masa dihabiskan didalam dewan kuliah untuk mendengar ucapan dan forum.

      Jika dilihat pada penyertaan peserta, hanya beberapa universiti sahaja yang menghantar wakil, paling menghampakan, ada yang bercadang untuk tidak menghadirkan diri lagi jika dijemput pada masa akan datang.

         "Kalau macam ni, tahu  depan confirm tak ada orang nak join kita, kalau aku pun, aku tak nak, dah lah bayar mahal, tapi program tak ada impak langsung."  Kataku lantang.

           Dalam masa yang sama, pelajar sains pemakanan dan fisioterapi sudah berjaya  menjalankan program larian masing-masing. Sejak itu, aku sudah mula berangan untuk turut mengadakan larian pada tahun depan. Tak sangka, rupanya ramai budak kelas aku yang berfikiran sama. Sejak itu, kami sama-sama berangan-angan.

------------------------------------------------------------------------------------------------
2015

Ting !
Whassapku berbunyi.

Sebelum itu, whatssap group PDR sudah dipenuhi dengan perbincangan untuk menjadi organisasi HRS 2015. Aku tak berapa ingat situasinya, tapi aku ada mengisi untuk menjadi ajk cenderamata dengan harapan dapat membantu exco yang terdiri daripada pelajar tahun 2 sesi depan berbekalkan pengalaman sesi lepas.

Teng!
Whassapku berbunyi lagi. Tapi kali ini bukan group, kerana aku sudah menetapkan nada dering yang berbeza.

"Eh, kak min.. kenapa ya" aku bermonolog sebelum melihat sendiri mesej yang dihantar.

"Yuni, jadi setiausaha boleh? Tak ada orang dah nak jadi ni." Kata kak min

          Lama juga aku fikir , namun akhirnya,  aku terima juga walaupun setiausaha merupakan jawatan yang paling aku cuba nak elak, sebabnya aku memang lambat sangat sangat dalam menaip. Tapi atas dasar nak belajar, aku terima sahaja.

          Beberapa hari selepas itu, senarai organisasi dimuat naik. Ternyata kebanyakkan exco terdiri daripada pelajar tahun 3.

"Woi yuni, kau jadi s/u? " Tanya midah , kelihatan mukanya pelik

"Itu lah.., haha rahsia" kataku sambil membuat muka meyakitkan hati yang khas ditujukan kepada midah.

           Peperiksaan akhir hampir menampakkan bayangnya, pelajar sudah mula meyelak nota-nota lama, bilik di kolej sudah mulai senyap dan masing-masing kelihatan lebih serius. Dalam pada itu,  Hari Radiografi ditolak tepi sebentar dek kerana kami ada 10 kertas untuk dijawab.

------------------------------------------------------------------------------------------------

          
          "Saya dah bincang dengan pihak MSR, tarikh pun dah ditetapkan, kita buat RUN " 

          Bilik mesyuarat menjadi agak tegang, kedengaran bunyi bisikan antara organisasi sejurus mendengar pengumuman ketua program kami Prof Kanaga.

          Tiba-tiba seseorang bersuara, hampir semua ahli mesyuarat menoleh ke arahnya.

          "Tapi prof, masa tu, kami sedang klinikal,kalau tak silap saya, ramai juga yang berkinikal diluar Kuala Lumpur"

           Mesti pelik kan, kenapa pula tiba-tiba kami berat untuk buat run? Setelah menghubungi beberapa pengurus taman-taman rekreasi di Kuala Lumpur, beberapa minggu lepas, kami mendapati kebanyakkannya telah habis ditempah oleh pihak lain, sejak itu harapan kami untuk menbadakan acara larian hampir pudar.

           Namun begitu, kami tetap meneruskan usaha untuk megadakan acara tersebut, mengenangkan sesi ini mungkin menjadi sesi terakhir Prof Kanaga menjadi ketua program kami, kami rasa kami patut buat sesuatu untuk beliau agar menjadi salah satu kenangan manis yang boleh beliau kenangkan setelah bersara nanti.

           Bermula saat itu, kami bertungkus lumus mempublisitikan program kami ke seluruh pelosok  Malaysia.  Ini merupakan cabaran terbesar bagi kami kerana sasaran peserta kami agak ramai, iaitu 500 orang, perkara yang lebih mencabar adalah untuk mendapatkannya dalam masa kurang dari dua bulan. Namun begitu, hasil usaha dan rahmat yang esa, kami dapat mengumpul sejumlah 370 orang peserta. Walaupun nampak kecil, bagi aku ini satu pencapaian yang boleh dibanggakan untuk acara yang belum menempah nama dalam kalender rakyat Malaysia.

------------------------------------------------------------------------------------------------
            Aku tak mampu untuk menerangkan secara teliti apa yang berlaku sepanjang 2 bulan yang penuh cabaran itu. Biarlah ia terkubur perlahan-lahan dalam kotak memoriku ini. Apa yang aku belajar ketika menguruskan program ini kebanyakkannya adalah dari segi bidang tugasku sendiri yang pertama kali menjadi setiausaha program yang besar.

              Memang tak dapat dinafikan, ia merupakan tugas yang amat serabut,  dan memerlukan ketelitian dan kesabaran dalam mencatat setiap maklumat. Jika diikutkan, aku jarang memberikan perhatian sepanjang mesyuarat, namun bila ditugaskan untuk mencatat minit mesyuarat, baru aku tahu bertapa pentingnya menumpukan perhatian dalam setiap mesyuarat.

               Entah kenapa , habis sahaja program tersebut, aku tersedar sesuatu. Apakah usaha yang kita buat selama ini boleh dijadikan sumber pahala untuk memberatkan amalan kita di akhirat kelak?  Rupanya, itulah yang paling penting, mengapa kita semua sering terlupa?  Kita terlupa untuk meniatkan segalanya adalah kerana Allah dan untuk membantu agamanya.Bila selesai semuanya, barulah aku sedar, bertapa ruginya kita. Rugi kerana susah payah penat lelah yang kita buat selama ini habis begitu sahaja.

              Namun, selagi hayat dikandung badan, kita tak pernah terlambat untuk memperbetulkan segala kesilapan kita.Semperna tahun baru 2016 yang akan menjelang  kurang 5 jam dari sekarang , ayuhlah kita sama-sama niatkan segala amalan kita untuk tahun baru ini kerana Allah, agar kita tidak mensia-siakan masa yang diberikan. Akhir kata, selamat tahun baru !!!!!

Wednesday, July 8, 2015

THE FINAL


          “Ini dia jadual untuk sem ni” kata Dr Rozi sambil menghulurkan jadual sem 2 tahun 2 kepada kami. Perkara pertama aku buat , aku tengok keseluruhan kelas untuk satu sem, memang padat dengan kelas, amali, kuiz, exam dan projek tapi, apa yang memeranjatkan kami satu kelas adalah, tiada ruang untuk study week langsung !!!!

            Hari-hari yang mendatang dihadapi dengan penuh redha , hinggalah tiba dua minggu sebelum final. “Korang semua, Dr. Mazly nak ganti kelas hari rabu ni boleh? Pukul 8 pagi tu, Qila dah tak tahu lagi kat mana nak sumbat dah” soal Qila , class rep kami , orangnya lembut , sopan santun. Dia dipilih sebagai class rep hasil pemilihan dari mantan-mantan class rep sem lepas. Dah penghujung ni, semua setuju sahaja , malas nak layan dah.

              Hari tu, kelas habis macam biasa, tapi ada beberapa orang yang tinggal kerana ada kelas lain. Sem ni berbeza sikit dengan sem-sem yang lepas sebab ada 1/3 daripada kami mengambil 5 kredit lebih daripada 2/3 yang lain. “ Kau nak pergi mana lepasni jiah?” soalku kepada aziah. Aziah atau lebih dikenali sebagai Aziah Pororo , berikutan nama FB dia. “Oh, aku ngan chaie ada tempah lab, nak practice RA” jawab aziah. “Oh yeke, ok” balasku ringkas. Kadang-kadang ada juga rasa jeles sebab budak-budak ni ada banyak masa nak practice RA . RA tu singkatan daripada Radiografi Am, subjek 4 kreadit yang paling digeruni, sebab ia mempunyai ujian amali yang wajib lulus, dan kalau gagal, memang kene repeat, sebab tu lah memang kami akan mencari masa untuk practice.

             Bagi aku yang tak berapa nak ada masa untuk practice ni, bila ada masa, kadang-kadang aku tumpang sesiapa yang dah tempah, walaupun jadi patient pun jadilah. “Yuni, sinilah duduk sebelah kita.” kedengaran suara fuzz memanggil aku duduk di hadapan. Fuzz, seorang yang tinggi lampai, dia sangat komited dalam setiap perkara yang dia buat, setakat yang aku perasan sepanjang bersama dengan dialah. Pelajar tahun tiga masuk ke kelas, 5 kredit tambahan diambil bersama oleh pelajar tahun 3 yang menggugurkan subjek tersebut sewaktu mereka tahun 2.

            Kelas haritu habis agak lambat , kami keluar dari kelas pada pukul 5.30, muka semua macam dah tak larat dah aku tengok masing-masing. Tiba diatas bas, aku buka data ,tiba-tiba aku telah ditambah kedalam group , ‘PROJEK PID’ . Hmm memang sejak belakangan ni, berlambak group whatssap . Kalau diikutkan semua subjek ada projek, dan semua projek ada group. Sem ni, aku amik 10 subjek dan lebih kurang 8 hingga 9 group aku ada. Kau ada??? Hahaha

           Aku tak tahu dalam minggu tersebut atau minggu sebelumnya, aku tiba-tiba cakap dengan aziah, dengan nada macam mengeluh, “aziah, aku nak tukar kos lah”  . Erm tak taulah tetiba ja rasa macam stress gila duduk dalam kos ni umpama robot . Tapi, macam dah terlambat, ada lagi dua tahun sahaja.

          Minggu tersebut Berjaya dihabiskan dan tibalah masa minggu terakhir sebelum final, dimana minggu yang sepatutnya menjadi study week kami. Minggu dimana semua projek akan dibentangkan dan juga minggu paling stress. Minggu tersebut juga kami ada mock exam RA . Yang paling aku tak boleh lupa, ada satu hari tu, aku ada tiga pembentangan dalam masa yang sama ada  mock. Pagi  tu “Kringgggg!!” jam loceng aku berbunyi , aku tutup, tiba-tiba aku bangun, tengok jam dah pukul 9 pagi. Waktu kuarantin sepatutnya pukul 9 aku dah kene ada dekat makmal. Memang aku gelabah dan terus  call  Midah. Midah ni cool orangnya, suka lek-lek kacang, kalau ada masalah aku suka mebebel dengan dia sebab dia ni good listener.

       Nasib baik Midah tengah pegang fon waktu tu. Dengan nada cemas aku cakap “Midah, kau kene  ni midah, kau cakap dengan Miss kate, aku baru bangun ni, aku lambat.” Beberapa minit lepastu midah  call  balik, dia kata Miss Kate suruh datang dalam masa 10 minit . Masa tu aku rasa macam , ish memang mustahillah, kolej kami dari fakulti agak jauh, nak tunggu bas, makan masa 30 minit, nak jalan 20 minit. Masa tu aku dah siap-siap dah , aku mintak tolong budak-budak perempuan yang ada moto, tapi semua not available .

      Akhirnya aku ambil keputusan , jalan kaki. Dalam pukul 9.30 aku sampai fakulti, dan masa tu, Miss Kate tak layan aku pun, bila tiba giliran aku dia suruh aku tunggu, dia kasi orang lain dulu. “Ayuni, awak jadi orang last.”Kata Miss kate. Mock exam tersebut telah memakan banyak masa hingga terambil masa kelas lain yang turut ada pembentangan. Disebabkan aku orang last, aku pun tak tahu nak pergi pembentangan ataupun mock.Lalu aku pergi buat pembentangan dahulu sementara menunggu giliran. Tapi, memang mood aku tak baik masa tu , siapa buat hal , abislah kene dengan aku. Selesai kedua-duanya, aku tak tahulah apa yang aku buat masa pembentangan dan mock tadi.

        Kelas seterusnya juga pembentangan, tapi kali ini kumpulan kami membuat video dan kami tak perlu bentang di hadapan. Pensyrah kami menawarkan hadiah kepada kumpulan terbaik, Alhamdulillah, terubat sedikit stress aku sebab dapat tempat pertama. Next, semua balik kecuali 1/3 kelas untuk pembentangan lain pula. Untuk projek kali ini, kami bergabung dengan pelajar tahun 3, jadi ia menyebabkan sedikit kesukaran kerana kami perlu pergi keluar kolej malam tersebut untuk menyiapkan projek,kerana kebanyakkan ahli kumpulan tinggal di Plaza Rah .tu yang bangun lambat tu #alasan. Tapi Alhamdulillah, pembentangan kami amat baik dan wow, tak sangka , hebat-hebat semua orang. Hari yang dimulakan dengan kemelut , Alhamdulillah happy ending.

       Aku mula menyusun jadual study untuk 9 subjek yang bakal diambil dalam masa 3 minggu .  study week merumitkan lagi keadaan dan ditambah lagi dengan 2 lagi ujian amali yang  jumlah 
subjek ujian yang kami ambil adalah 11 . Aku tak tahu nak belajar macam mana . Kadang-kadang jeles jugak dengan budak kos lain yang ada study week, yang kurang subjek, tapi, bagi aku, Hidup perlu ada cabaran, haha walaupun dalam hati ni, Allah saja yang tahu. Aku takut juga nak menghadapi semua exam ni, tapi, apa nak buat, kita kene kuatlah.

       Minggu pertama, hari isnin kami sudah ada exam,  dan exam hari pertama amat mendukacitakan kerana, soalan yang diberi jauh sekali dengan apa yang kami gambarkan dan juga jauh dari past year. Keluar sahaja dari dewan peperiksaan, SUA cakap “Tak ada dalam lecture notes pun”. SUA tu singkatan dari Syahira Usman Ali, salah seorang budak kelas kami yang pandai dan pemniat tegar Arsenal. Peperiksaan amali pertama kami juga amat mendukacitakan kerana, tak tau nak cakap apa, tapi, dukacitalah.

      Tapi banyak-banyak minggu, minggu kedua paling sedih sekali. Exam berterusan sepanjang 5 hari. Dan minggu tersebutlah ada peperiksaan amali RA dan permulaan Ramadhan dalam hari yang sama. Hari isnin macam biasa, baca buku, jawab periksa, keluar dewan , bebel-bebel, balik bilik baca buku balik untuk kertas seterusnya. Tapi, hari selasa, kami digemparkan dengan result peperiksaan amali yang kami ambil minggu lepas. Aku antara orang yang kene repeat bahagian komunikasi. Mula-mula aku rasa biasa, tiba-tiba aku rasa macam sedih, tapi masa tu, memang aku stress sebab subjek hari rabu tu, memang banyak lagi aku tak cover  tiba-tiba keluar pulak kene repeat, masa tu Midah ada dalam bilik .

     “Ishh , stresslah macam ni, apa yang nak baca ni, banyak lagi ni, esok exam  pukul 12 ,” rungut aku.  “Go yuni, go yuni.” Kedengaran sorakan Midah yang hambar.  Masa tu aku rasa macam nak nangis, tiba – tiba Midah sebut satu perkataan , “Janganlah nangis.” Lagilah, air mata mencurah—curah. Haha , masa tu badan aku mula rasa sejuk dan bertambah sejuk, beberapa minit aku tak tahan, aku habiskan satu lecture notes dan pegi berselubung, badan aku menggigil, Midah kecilkan kipas 
 4 sampai 0, aku tetap menggigil. Aku minta tolong Midah carikan panadol. Aku makan, dan tidur. 
beberapa jam lepastu, aku bangun dan rasa macam badan dah elok sikit. Tak sangka aku boleh demam mengejut malam tu. Aku belajar semula hinggalah siang.

      Malam tu, aku bersama Fuzz ,Midah dan Chaie, belajar untuk peperiksaan amali RA , walaupun giliran kami pada hari kedua.Malam tu , aku masih demam lagi, tai bekalan panadol sudah habis, baiklah Ainaa ada, kasi aku bekalan panadol. Ainaa atau lebih dikenali sebagai Mekna, amat unik orangnya, tak tahu nak describe, tapi dia boleh jadi calon isteri yang terbaik. Esoknya pula, aku, Aziah dan Chaie, sekali lagi membuat persediaan untuk giliran kami pula. Cabaran bagi pelajar giliran hari kedua ini, adalah, peperiksaan kami sama dengan hari peperiksaan Hubungan Etnik. Cerita pasa hubungan Etnik, terima kasih kepada Aliya, budak kelas aku yang ayu dan pandai bergaya, yang mencetuskan idea untuk membahagikan peta minda untuk subjek tersebut. Malam tu, demam masih tidak mahu pergi jauh, aku bangun, tidur, bangun, tidur sambil belajar, buat sahaja apa yang termampu waktu tu.

     Hari sabtu, aku pergi ke klinik untuk mengambil ubat. Kami teruskan perjuangan untuk 3 lagi peperiksaan walaupun sebilangan pelajar sudah pulang kerumah untuk bercuti. Minggu tersebut juga mempunyai konflik tersendiri apabila keputusan peperiksaan amali RA dikeluarkan. Alhamdulillah, aku tidak tersenarai untuk  repeat. Ada juga berlaku pertumpahan air mata , disana – sini,  namun, sebagai pelajar PDR, pertumpahan airmata sudah biasa, kami perlu kuatkan semngat dan terus melangkah ,  kerana hidup memang memerlukan cabaran.

      Sekian sahaja entri blog kali ini, sengaja aku megubah corak penceritaan yang lebih kepada cerpen  walaupun tak begitu mengikut format. Mungkin ada sedikit perubahan daripada cerita sebenar kerana aku pun tak berapa ingat. Akhir kata selamat berpuasa dan selamat menyambut hari raya aidilfitri. Salah silap harap dimaafi.



           


Monday, May 18, 2015

DINNER PDR 2014/2015

Assalamualaikum,
Semperna  Annual Dinner Program pengimejan diagnostik dan Radioterapi, aku telah mengarahkan sebuah short film yang diberi judul "Qu Puteh Qu Merah" . Serius best, korang semua kene tengok.

Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=cR7o4UAjhqs

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=4IY99R-OPoQ


TAKUT SALAH VS INGIN TAHU


Assalamualaikum,
Entri hari ini, aku saja nak meluahkan apa terbuku dihati, sedang aku menuju ke KTSN , dari UKM bangi, aku perhati di tingkap bas, kelihatan tiang-tiang lampu bergerak laju, lalu aku perhatikan papan iklan yang jauh sedikit dari tiang lampu, ia bergerak lebih perlahan. Aku terfikir, agak-agak apa theory fizik yang berkaitan dengan bende ni ? lepastu aku try lah pakai stop watch , kira. Konon-konon nak buat hypothesis. Lepastu ku berhenti. ...............
       Pertama sekali ku terfikir, "ahh, tak payah carilah semua ni, mesti ad scientist dah buat theori pasal ni."  Pemikiran macam ni aku rasa boleh wujud sebab kita dah biasa, terima semua theori yang dah diajar tak kesahlah scientist dulu tu nak tipu kita ke, apa ke kita terima ja. Jadi,  apa yang berlaku sekarang, kita cenderung untuk mendapatkan bukti disebalik teori yang dibuat dan bukan membuat teori berdasarkan bukti didepan mata. Sebab tu lah kita digelar generasi 'Y' ,generasi penyoal, bukan generasi pemikir.
          Kedua, aku terfikir, "kau salah , macam mana, ehh tk payahlah nak fikir"  . Apabila kita selalu disuap-suap dengan sesuatu yang sudah dikaji, sudah diketahui kesahihannya, dan sudah ada bukti pun, kita akan menjadi takut untuk buat slah ataupun dalam erti kata lain, kita takut akan kegagalan. Sedangkan, scientist terdahulu, beribu-ribu kali mngulangi eksperiment yang sama. Tapi, kita tak boleh nak pertikaikan perkara tersebut,  takkanlah kita nak marah scientist terdahulu,  sebab merekalah kita jadi macam ni, buka mulut, orang suapkan mkanan.
          Betullah , kita sebagai manusia tak akan bersyukur dengan apa yang kita ada, macam orang dulu, mereka tiada sebarang pengetahuan, mereka cari, mereka kaji, mereka menghargai apa yang ada sekliling mereka, bahkan sebiji epal yang jatuh atas kepala pun mereka kaji. Tapi sekarang, macam kes aku tadi , senang-seang je aku stop, biarkan sahaja perkara tu berlalu. Ok , nampak macam aku ni sembang kencang je kan? Biarlah, blog aku kot. Haha,  harap agar penulisan ni bermanfaat.
sekian.

Sunday, May 3, 2015

BIASALAH BRO

 


       Naik,sem 2 tahun 2, aku rasa fasa ni agak konflik kot, masing2 tengah nak cari identiti masing-masing , sebelum mula sem lagi kami dah macam hape , pegi sini , pegi sana, tak duduk. Macam biasa, kami budak -budak Pengimejan Diagnostik Dan Radioterapi perlu berjumpa dengan ketua program untuk taklimat kursus, sinilah start semua budak dah fikir masa depan, dan mula berazam tak nk main-main lagi (konon) . Sekarang ni , aku kasi info sikitlah pasal ni, orang yang dapat 3 pointer ke atas boleh amik 20-26 kredit, 2 -2.99 boleh amik tak lebih 20 kredit, and ada lagi yang boleh ambil 16 kreadit ke bawah.

 

     Dulu aku selalu juga tertanya-tanya, kenapa kita , waktu first year selalu sama-sama tapi ,aku tengok senior kebanyakkannnya jalan lonely and forever alone??? Now i know, sekarang ni, masing-masing ada komitmen masing-masing, MEP ,PMFSK, Toh Puan, BSMM, and kadang, tak ada masa nak tunggu orang, nak jalan sama-sama. Sekarang,  tak semestinya satu kos amik sama subjek, sebab ada orang yang kene drop, ada yang tak nak amik tu, nak amik ni, jadi, waktu kelas pun dah berbeza, so, semua bawa haluan masing-masing.

 

       Next, masing-masing dah besar, jawatan dalam.program pun besar jugak, kadang-kadang walaupun kita  member, tapi tanggungjawab dalam sesebuah organisasi perlu dijalankan, tak kisahlah pengarah tu kawan gila-gila kita, pemantau tu geng kita, tanggungjawab tetap jadi tanggungjawab. Kadang-kadang , sebab masalah ni lah boleh renggang  sesebuah ikatan persahabatan.

 

       Next, bila kita dah lama-lama bersama-sama, suka duka, kita memang akan tahu the true colour of masing-masing, betul tak? betullah kan. Yang ni, depends kat diri kita sendiri, sama ada nak take it positive or negative,. Contoh, jadikan ia positif , dengan menerima seadanya kawan kita tu, dah memang dia macam tu, nak buat macam mana. Then apa yang salah tu, kita nasihatlah haha, tetiba teringat, banyak kot aku dapat nasihat. Allah ciptakan manusia untuk melengkapi antara satu sama lain,  ok, aku kasi contoh, kalau takde orang yang buat onar, ada ke polis didunia ni?

 

            Part last ni, memang ramai orang suka, biasalah bro, fasa-fasa umur 20-an ni, ramai orang dah start fikir masa depan, i mean, nak kawin, nak ada anak, ok, yang ni lawak, semua orang dok buat #MMZ , (misi mencari zauj/jah) . Dalam bermisi-misi ni, adalah jugak aku nampak, mereka berjaya dengan cemerlangnya, tapi dalam masa yang sama , ada juga yang belum berjaya, terluka? hmm takkanlah takde, ada juga yang ------------ tiada penghujung. So, aku? Haha,  asyik dok perati orang, aku #hambar je lah.  

          

           So, konklusi kepada post kali ini, sebenarnya aku nak cakap yang hidup kita ni ada turun naiknya, ada masa kita gembira huhahuha, ada masa kita sedih sobsobsob, ada masa kita gaduh dushdushdush  ada masa kita sweet (takde bunyi) . Tapi itulah hidup , tetiba aku rasa nak nyanyi, “Dalam hidup ini, harungi semua cerita indahku, saat – saat remaja yang terindah tak bisa terulang , ku ingin nikmati, segala jalan yang ada di hadapku, kan kutanamkan cintaku kasihku agar, ku bahagia” Nex , remember, semua ni sementara, last2 back to basic, semuanya ketentuan tuhan supaya kita lebih dekat dengannya.

 

Saturday, February 14, 2015

Misi Pasca Banjir OPKIM PART 4

Assalamualaikum,

14/2/2015
      Hari terakhir kami di Gua musang, banyak pengalaman yang kami tempuhi, pukul 7.15 pagi kami perlu berkumpul di bawah untuk sesi photografi. Masa tu, aku kene set tempat gambar, agak risau sebab  keadaan masih gelap lagi, takut gambar tak nampak.

     Next kami pergi sarapan di RnR gua musang, lepastu pergi ke Merapuh, melawat keluarga angkat opkim yang lepas. Oleh kerana aku tak join opkim lepas, aku bersama budak -budak terbiar lain jalan satu kampung, dapat juga singgah 4-5 rumah, cerita-cerita dengan mak cik pak cik.

     Lepastu, mulalah perjalanan pulang, kami singgah sekejap di Genting Sempah, makan dan solat. Sekarang kami tengah on the way balik KTSN,
Alhamdulillah, tambah lagi pengalaman kami. Terima kasih semua!!

sekian
A.A

Friday, February 13, 2015

Misi Pasca Banjir OPKIM PART 3

Assalamualaikum,

   Hari ketiga misi pasca banjir di Kelantan. Hari ni sangat mencabar, kami perlu mengemas bilik asrama yng kami tinggal, tapi, aku dengan syera fadzil pagi-pagi tu pergi melencong ke dapur sekejap untuk tolong kak hawa dan kak ika potong bawang dan terung, lamalah jugak kami potong sambil borak.

    Next , aku rasa serba salah, sebab tak amik gambar budak - budak ni mengemas, so, aku pergi naik atas, tinjau kawasan ceh. Laju juga dyorang ni kemas, dah nak siap dah. Next aku amik kain lap aku dan terus aim tingkap bilik hujung. aku pun lap semua tingkap bilik tu. Ni bukan sebarang kotoran tau, ni lumpur , hancus kain aku.

    lepastu, bekalan air terputus, so , kerja -kerja pembersihan tergendala seketika. Aku pun, yang tak suka dok diam ni, pergi surau balik. On the way pergi surau, aku jumpa dania, aku jalan masuk surau dengan dia, dalam surau kami susun quran dan sejadah. Sementara tu, dania dengan kawan-kawan dia tengah main kamera aku. Aku tak kesah pun, sebab kesian tengok budak-budak ni. Sekali sekala jumpa, apa salahnya.

     Next,  dania ajak aku main nusuk. Tah ape nusuk tu aku pun tak tau. Rupa rupanya, main nyorok - nyorok. Dyorang suruh aku kira pulak tu. hmm layan je lah. Budak budak ni ada ramai, Dania, shasha, alaudin, yang, zaim, shakir dan amirul. Dyorang ni nakal sangat. Si zaim tu, dia pegi gigit tangan aku,  lepastu ku larilah, dia kejar, takut gila, ganas budak tu. Lepas main sembunyi, kami main kamera smbil cerita macam2 .

     Shakir dengan alaudin tengok gambar kat kamera, lepastu ternampak gambar klcc yang aku ambil dari ktsn, teruja sangat dyorang. Aku cakap nanti datang KL, belajar pandai-pandai, ceh, bajet macam aku pandai sangat je. Lepastu, amirul tanya, kak beli mana kamera ni, aku ckplah aku beli kat kl lepas tu, aku cakap bende sama jugak kat amirul. Lepastu, aku tanya sorang -sorang, cita-cita. Shakir nk jadi bomba, Amirul -polis, shasha-professor,alaudin-Dr , yang kecik lagi, tak tau caap sangat, zaim pulak nakal sangat, tak boleh nak tanya apa-apa. Best, aku ada juga tanya pasal banjir, shasha cakp ada sorang kawan dia, nama amirah, lemas, tak dapat diselamatkan.

    Tiba-tiba dania datang bawa aiskrim pop, aziah belanja. Semua jerit nak aiskrim!!!! lah,  sampai ada yang merajuk. Lepastu, kami bawaklah semua pegi kedai depan sekolah, beli aiskrim. Kami kee seberang jalan besar, semua pimpin tangan lintas. Lepa beli aiskrim, kami pergi padang sekolah,yerjumpa pula bola sepak, terus budak ni, dengan aiskrim kat tangan, main bola,chaie, era, jerah, aziah pun join sekali. Aku duduk tepi padang je, jaga Yang, dia paling kecik sekali, 4 tahun, comel je, baik ja 😭😭 nak jumpa Yang lagi ! Lepastu kami jumpa tali, terus main tarik tali. Best sangat masa tu. Macam happy family pun ada jugak aku tengok.

    Habis aiskrim, kami naik bilik, nak sambung kemas, semua budak nak ikut, kecoh bilik tu jadinya. Masa tu sedang proses pasang tikar getah, susun katil, tilam dan bantal. Semua proses bejalan lancar dan bilik semua jadi cantik dah. Sementara tunggu lelaki solat jumaat, kami tidur dulu. Tengah hari yang memenatkan.

.........Next activity.............,......................
    Petang pula, selepas makan tengahari  kami ada lagi satu misi, ke kampung bertam lama. Kami bertolak dalam satu bas sahaja, so kongsi tempat duduk. Jauh juga kawasan tu, dekat dengan landasan keretapi dan sungai. Tujuan kami adalah untuk mmbersihkan balai raya dan mengagihkn sumbangan.

     Untuk menuju ke Kampung tersebut, kami perlu lalu jambatan yang dilalui kereta api. Ada laluan moto, tapi aku malas nk lalu situ, tak trill, so aku lalu kat laluan kereta api, merentasi sungai. Tinggi ! seram jugak sebab laluan dia jarak jauh-jauh. Agak slow perjalanan.Nak sangat kan, hahah.

     Ok, next dah sampai balai raya, kami dipecahkan kepada 2 kumpulan, kumpulan membersih dn kumpulan mengagih bantuan ..Aku malas nak jalan panas-panas, so, aku membersih. Yng ni real punya kotor, memang belum ada orang bersihkan lagi tempat ni, so, selut tinggi walaupun kat dalam balai raya. Mula - mula kami keluarkan semua barang seperti meja , kerusi, lepastu baru bersihkan tingkap dan lantai. Kami guna water jet untuk mudahkan kerja. Aku try semua bende, bersihbtingkap, tolak air, simbah air, banyak lagi.

       Habis, dah penat, tetiba din nak belanja kiteorg makn abc, ehh rezeki perlu diterima, hahaha. Eh, murah je tau singgit, sedap pulak tu. Tapi serius , baju kiteorang masa tu, erm jngan harap nak pegi TS, jogging Titiwangsa pun aku tak nak pakai, kotor gila!  Lepastu, kami pergi jalan kampung kejap, pergi stesen kereta api, pergi rumah atas rumah. Rumah tu kepunyaan seorang nenek ni, katanya, dah lama mengimpikan rumah dua tingkat, akhirnya termakbul hihi.

     Lepastu kami pulang, masing-masing muka penat . Tapi, Alhamdulillah, semngat kami masih kuat. Go UKM !

   

      

Misi Pasca Banjir OPKIM PART 1

Assalamualaikum,
     11/2/2015. Kami, memulakan perjalanan ke Gua Musang Kelantan ,Pada pukul 10.30 pagi, perasaan masa tu macam rasa excited, dah lama tak pergi kelantan. Sebelum bergerak, kami diberikan taklimat oleh Dr.Hida dan berkenalan dengan beberapa orang staf yang mennyertai program ini antaranya termasuklah pemandu, staf pejabat dekan dan pengawal.

     Dalam pukul 6.30 petang, kami sampai di sekolah SK Limau Kasturi 1.   Sekolah ini nampak seperti sekolah baru, tapi terjejas amat teruk akibat banjir . Air naik sehingga aras dua . Kanak-kanak di situ amat peramah, sewaktu kami sampai, ramai juga kelihatan anak-aak cikgu yang tinggal di Kuarters guru sedang bermain.

    Oh ya, lupa untuk misi kali ini, aku memegang jawatan sebagai exco multimedia. Tugas ni amat menarik, sebab aku ada kamera sendiri, dan aku minat gila ambil gambar. Aku dengan gembiranya, bawa stand sekali.

     Turun ja dari bas, aku terjumpa Damia, murid SKLK , anak cikgu, aku amik gambar dengan dia, lepastu dia nak tengok kamera aku, aku pula layan ja, habis, semua kawan-kawan di datang, orang lain semua dah kemas varang, aku sorang tersepit kat budak budak ni, akhirnya, aku suruhlah din amik kmera aku kat budak tu, disebabkn bahasa dia lembut sangat, memang tak dapatlah, pastu aku suruh loq mintakkan, hah amik kau, terus dia kasi, kih kih.

      Pada mulanya, kami kemas bilik asrama untuk kami tidur, kami diberi tilam dan tidur di atas lantai. Keadaan asrama amat menyedihkan, dinding dan lantai berlumpur, dewan makan tak boleh digunakan sebab peralatan semua rosak.

       Selesai kemas bilik, kami makan malam. Disebabkan dewan makan rosak, kami , bersamanstaf UKM masak sendiri, best!! abang- abang ni masak sedap. Kami ada juga tolong, tolong basuh pinggan. Kami perlu bawa bekas makanan sendiri.

      Malam tu taklimat untuk aktiviti esok. Kami diberi task untuk membuat modul ktiviti bersama pelajar tahap satu dan tahap dua . Ada juga yng perlu mengecat dinding. Tempat sasaran kami adalah SKLK dan Pasir Tumboh. Aku memilih untuk membuat modul tahap satu untuk sekolah limau kasturi.

       Kami brainstorm dalm asa 20 minit. Budak - budak ukm ni memang pakar bab - bab brainstorm, sebab memang banyak masalah program kolej atau fakulti yang perlu brainstorm saat2 akhir.

     Selepas tu, kami balik bilik, tido.Ok sambung part 2 di catatan seterusnya.

Misi Pasca Banjir OPKIM PART 2

Day 2

      Tiba masanya untuk kami memulakan tugas. Seawal pukul 6.30 kami bangun(seenarnya ada orang bangun lagi awal) . Pagi tu kami sarapan nasi goreng. Sekepas sarapan, kai berpecah mengikut tugas masing -masing. Selingan....Pagi tu, lepas sarapan, aku basuh bekas, lepastu tak pasal-pasal semua orang suruh aku bauh bekas dia.😾😾😾 ishh.
o
        Ok, Kami pergi ke dewan Sklk . Sebelum tu, aku, fazlee faz dan kk id sempat ke pintu pagar sekolah , kelihatan  2 orang pengawas sedang menjaga pintu untuk mencatat nm pelajar lambat. Teringat dulu2 eceh...

       Setibanya kami di dewan sekolah, semua pelajar telah pun dikumpul mengikut tahap.  Kami berasa amt teruja untuk bersama - sama adik-adik. Lalu perasaan teruja tersebut hilang ketika kami mengarahkan mereka beratur mengikut kelas. Ya ALLAH ,boleh dikatakan, setiap pergerakan, ada pergaduhan, budak -budak ni sangat buas dan nakal. Kami tak tahu nak kawal macam mana. Kebetulan masa tu , tempat berkumpul dicemari kaca, ramai pula yang cedera. Tapi,aku rada, kalau mereka duduk diam2 , ok ja.

     Ramai kawan-kawanku pada mulanya ok, akhirnya semua pening. Lepastu, aku ambil microfon, buat arahan . Barulah teratur 'sedikit' , ulang suara, sedikit ja.

     Aktiviti pertama, senaman si Tommy. Oleh kerana kami tiada lagu, jadi akulah yang menyanyi , sebab aku ja yang tau full version. Budak -budak ni amat suka senaman tu, sampai 3 kli kami ulang. Tapi, sakitlah tekak aku dok jerit bagai. Comel sangat budak-budak sklk ni.

   Lepastu, disebabkan keadaan; elajar yang saaaaangat huru hara, kami main lagi satu game simple, Goreng Pisang. Lelaki lawan perempuan.Serius, sanat kecoh dan bising. Akhirnya, lelaki menang. Selesai permainan, kami beri mereka rehat. Masa tu, memang kami brainstorm balik, sebab nak sesuaikan permainan dengan keadaan pelajar yang hyper active.

     Lepas rehat, ada penyampaian hadiah daripada pihak ukm kepada pihak sekolah. Ada juga pihak lain yang datang bantu. Selepas itu, dalam perancangan kami, mereka kan bermain beberapa permainan lain, namun tak sempat, sebab Dr. Hida ingin memberi sedikit motivasi kepada pelajar2 tersebut.

     Semasa sesi dr hida, aku dengan aziah, chaie, pergi ke dapur, tempat d mereka masak. Patutnya memang giliran kami bertugas membantu memasak. Masa kami tiba, semu dah settle, apa lagi, kami bedallah, makan dulu, alang2 abang2 ni masak telur dadar sekali. Tapi, serius......pedas gila, menangis kot aku makan.

    Lepas makan, kami kembali ke dewan sekolah , masa tu, semua murid tengah nyanyi lagu perpisahan untuk kami. Sebak rasanya, walaupun buas, namun korang memang comel. Lepastu, semua dok amik no. kami, jadi retis jugalah kejap.

.................Next activity..,.......................

     Selepas solat zohor, kami  beramai -ramai pergi ke Kampung Limau purut.  Lokasi tersebut dipilih berdasarkan cadangan seorang mak cik , katanya bantuan jarang sampai ke tempat tersebut . Disana, aku bersama beberapa staf dan pelajar ke rumah yang sangat teruk dilanda banjir. Kata pak cik tersebut, rumah tu bukan musnah disebabkan banjir, tapi disebabkan ombak kuat hasil dari bot laju yang dipandu anggota penyelamat.

    Kemudian, kami ke sebuah rumah lain, air naik sehingga paras dapur sahaja, tak sampai ke depan rumah. Tujuan kami buat kunjungan adalah mengantar sumbangn seperti goodies bag, tunku masak, tong gas, dan tuala. Kampung tu kecil saja, kami pergi setakat dua rumah ja sebab yang lain semua dah dikunjungi pelaar lain.

    Selesai aktiviti, kami balik jalan kaki saja sebab bas pergi  ambik budak di pasir tumboh. Ni aku nk cerita sikit, Omcit, dia memang tak ikut pegi pasir tumboh, lepastu dia dengan aku bersedihlah, sesama, tapi last-last pagi tu, aku ternampk dia kat dalam bas, selamba ja pergi . Punyalah geram dengan budak tu!

    lepastu, kami menggagahkan diri berjalan kaki. Ingatkan dekat , rupanya, jauhlah jugak, panaslah jugak kaki aku berjalan. Tapi, hikmahnya kami berjalan ni, kami dapat peluang tengok dengan lebih dekat, keadaan sekeliling. Kamivtak keseorangan, kami ditemani adik-adik kampung yang kebanyakknnya anak murid sklk.

     Malam tu , macam biasa, taklimat dan makan malam.

     

    

  
     

Saturday, February 7, 2015

Love In Penang

Assalamualaikum,
Sekarang, aku tengah dalam perjalanan pulang dari Pulau Pinang. Ha! awat aku pi pineng? Meh sini aku cita na.

Kami , (aku, ezra,aziah,chaie,yusuf,zack,shakir), ke penang untuk bercuti, sebelum menamatkn cuti sem kami. Asalnya, kami perempuan-perempuan saja yang nak pergi, akhirnya ajak punya ajak, budak-budak laki ni join sekali. Bagus jugak, boleh jadi driver kami.

Hari pertama,

    Kami datang penang dari KL (pudu) kami naik bas etika, tapi, aku nasihat , jangan naik bas ni sebab , tiket kami pukul 9.30 pagi, bas punyalah lambat, kami mula bertolak pukul 10.15 . Dalam pukul 2.15 kami sampai Butterworth.

   Yang naik dari KL ni , aku, chaie dan aziah saja, Ezra tuan rumah, Shakir dari kedah, Yusuf perlis, zack perak. Mereka suma dah sampai awal dah, kami, sewa kereta alza .

     Kami start menjlaah Pineng dengan menaiki Feri ke Pulau , tambang dalam RM 7-8 , apa lagi, sorang singgit lah. Ferry ni, kami naik dengan kereta2,sekali.

     First, kami ke Bukit Bendera/penang hill. Tambang kalau ada student card, RM 4 ja,tapi, tak boleh tipu ehh, depa cek satu-satu, Jangan jadi macam usop, tak bawak, akhirnya, kene charge 10 hinggit (harga untuk yang ada mycard). So itulah pentingnya kad matrik.

     Kami naik atas guna train, curam gila! Kami pulak duduk paling depan sekali , tempat driver tu. Sampai ja atas, sejuknya, best sangat, kat atas tu ada muzium burung hantu, taman aviari, pad lock area dan tempat makan, mmang best, jalanlah semua tempat.

    Lepastu, dah nak pukul 7 tu, kami turun guna train jugak, tapi kami duduk paling belakang, so, dalam erti kata lain, dapat duduk paling depan.

     Next, kami pergi solat kat padang kota, yang ni satu lagi , si Shakir cakap padang komtaq, zack cakap padang kota, aku pun tak tahu mana betul. Kami ingat nak makan kat sini, tapi mahal, so kami pergi Gurney, pasembur menari. Ezra pula pergi order pasemboq punyalah banyak, sampai 35 hinggit kene charge, tapi disebabkn lapaq yang melampau, kami habiskan, bukan tu aje, kami makan sate, laksa, char kuew teow, nasi lemak cili dan sotong kangkung .

     Habis ja makan, tiba2 hujan pulak, so kami round naik keta jelah, kami pergi lalu tepi pantai, lalu jambatan penng kedua yang sunyi gila. Budak2 ni pulak pegi buat ceghita hantu dalam keta. Pastu, sampai seberang, kami pergi auto city,masa tu ada pameran Love. Haha, lawak , kami amik gambaq sakan lah.

     Lastly, kami balik rumah ezra , tidoq, yang laki pulak tidoq rumah kawn usop. END OF DAY ONE.

Hari kedua,

      Plan kami harini, nak pergi ASCAPE PARK, teluk bahang. Awal pagi kami bangun ,semua sarapan kat rumah ezra, Pukul 8.30 kami mula gerak, pergi naik ferry lagi, then pergi batu feringgi. Jauh jugaklah, dlm pukul 10 baru sampai escape park. Fee dia RM 78 , tapi lastly dapat balik refund 10 hinggit. Please ! pakai kasut, Usop dan Shakir x bawa kasut, kene sewa RM 10.

      First, kami main flying lemur (flying fox), Ni bukan straight j eh, ada zig zag lagi. kecut perut jugaklah main. Next, main Go Ape . Go ape ni, panjat pokok sampai atas lepastu turun pakai tali. Next , hah , ni patutnya mainan budak2 tapi, aku, chaie, jerah  boleh naik, sebab berat tak lebih 55, nama dia trampolin yang ni, kita boleh buat flip kat atas. Next kami pergi, swingger, gayut macam tarzan, next kami pergi balance, kene jalan atas titi besi yang tinggi dan halus. Memang perlu keberanian. Pastu, kami pergi Flying kite, ni best, kami kene terbang diatas awan sambil mmegang layang2 besi yang besar!

      Pastu, smua dah exhausted, so kami beli air 2 botol besaq, n satu karipp besaq. Kongsi lah, mahal kot. Next, kami pergi aerobat, yang ni best , kami kene adi ahli gymnastik . ada yang dapat buat, ada yang tak, tapi aku dapat. Aku naik 2 kali , sebab x puas hati x boleh buat backflip. Jaguh disini, zack, sebab dia buat macam gymnast!

     Next, bebudak laki masuk pertandingan sepak takraw  lawan foreigner. kompomlah kami menang. Pastu usop masuk pertandingan panjat pokok kelapa, menang and dia menang. Hadiahnya, air kelapa. Fuh, lega, dpat minum ramai2, tak payah beli. Untung bawa usop haha. Next, kami pergi Atan Leap, yang ni, ala-ala budgi jumping, tapi tak jump, terus turun bawah je, macam bunuh diri. Kecut perut weyh. Next, kami pergi A maze, ala2 macam escape room. Serius, best , yang penting, jangan kentut dalam tu!

       Habis tu, kami solat jamak , kat surau, next, kami pergi Tubby racer, yang ni, kami pakai pelampung turun gelongsor( xde air pun) yang ni must try ye, sebab best! Next ,lastly, kami pergi monkey business, yang ni x tau nak cakap , tengoklah sendiri. Tup tup  dah pukul, 5.30, memang penat ! Bende ni pun dah nak tutup, so semua, datang pagi2 tau, baru dapat main semua, bukk pukul 9am. Kalau ak mndi dalam tu pun boleh.

   Next, lapar gila! So, kami pergi pantai teluk bahang, makan laksa yang paling sedap, laksa power nama dia. Aku order ABC, best, sementara tunggu makanan kami main pantai sat.

   Pastu, kami pegi Masjid terapung, mandi n solat kat situ.

   Next, kami makan lagi, kat Nasi Kandaq beratur, serius, memang beratur . Tapi sedaplah, yang penting, mintak kuah campoq. Next, kami nak tengok final maharaja lawak mega. So, pegi rumah kawan usop, tengok astro, ade yang tumbang, penat sangat. Pastu, balik rumah ezra , tido. END OF DAY 2.

   Lastly, hari last, kami pegi Penang Street Art, amik gambaq banyak-banyak dan lunch kat Queens Bay mall. Kami pula travel pukul 12.00 sebab semua tak larat nak bangun awal. Pukul 5 kami habis jalan, then, balik seberang.

    Bas kami pukul 5.30.ok , dh sampai pudu, ready for next journey, Misi banjir, Gua musng, kelantan.

sekian
A.A

    

Saturday, January 31, 2015

Kawen

Assalamualaikum,

Biasanya, petang - petang ni lah banyak idea.

Aku perati je , student perempuan ada 3 golongan ,

1.Yang feminin , suka bergaya , and unavailable . sebab dh hado yg punya.

2. Yang happy go lucky, gila2 dan hidup dia , hanya untuknya. Nak kata available, macam tak, nak kata tak, macam ye.

3.Yang baik, berbudi bahasa, solehah, yang not available jugak. Sebab memang x nak couple2 ni.

Salalunya golongan 1 n 2 yang selalu kawin dulu or macam dah kompem kawin , no. 1 n 3. Hahaha... kannn . Yang no. 2 ni, harap, belajarlah menjadi yang no. 3 kot. haha. kbye
sekian
A.A

Thursday, January 29, 2015

Buruh asing?

    Baru-baru ni digemparkn dengan kenyataan bahawa buruh asing menguasai pekerjaan sebagai buruh binaan di malaysia! kwnapa baru nk gempar? ari dulu aku perati je, memng semua buruh kasar terdiri daripada indon, bangla.

    Tadi, bapak aku yang bangkitkan isu ni kat rumah, lepastu mulalah ada yang cakap melayu ni malaslah, apalah.Lepastu bapak aku kata kalau budak2 yang tak sekolah ni kerja jadi buruh binaan, kompem kaya, duit banyak. Pastu aku sesaja test mak aku. mak apa kata kita suruh amin (adik aku) kerja jadi buruh binaan sebb dia nakal sangat.

    Mak aku pun cakap, ehhh... janganlah.
Hah, inilah buktinya . Mak aku tersengih. Tak nak pula anak dia jadi buruh binaan. No baru mak aku, kompem mak bapak orang lain pun macam tu.
   
    Perspektif masyarakat amat rendah terhadap buruh binaan. Sebab tu budak-budak yang memang tak minat sekolah sekarang tak tau nak kerja apa. Semua nak demand kerja bersih, air cond , tapi dah tak nk belajar, kita belajarlah kerja dari bawah, tak kesahlah kotaor ke ape dulu, lambat laun boleh tingkatkan posisi.

     Disebabkan terlalu demand, last2 tiada kerja, melepak, habiskan beras. Lepastu, pekerja asinglah yang berpusu-pusu mengambil peluang pekerjaan yang luas di Malaysia.

     Kami ada buat questionare mengeni lambakan pekerja asing di Malaysia untuk subjek TITAS. Kebanyakkan warga asing mendapat gaji antara 500 ke atas . Ada yang beribu-ribu. Ada tokey2 kedai, untung sampai ratus ribu. Ini memang kenyataan.

    Akhir kata ayuh, rakyat Malaysia! Terutamanya generasi Y , kita sama2, tamatkan perspektif ini, ingat rezeki di tangan tuhan, bukan di tangan pekerjaan.

sekian , A.A

Mulakan

Assalamualaikum,

Macam mana nak mula ek?

Tak tau nak mula lagi ni?,

Nak buat ayat apa yer?

Let me start with a story.

    Suatu hari, cuti midsem dah mula, tapi , aku tak pulang kerumah dek kerana banyak lagi tak study .Tapi, disebabkan dah lama tak study, aku dah lupa, macam mana nak mula. Erm,  lepastu, mulalah aku buat benda lain,  tak memulakan langkah untuk buku langsung !
     Esoknya, aku rasa macam dah lambat, jadi aku pun bukak lecture notes, Paaap .... tido. Ok , ngantuk giler sejurus membaca satu page, dah kelihatan, banyak lagi aku perlu baca dan aku mula kelam kabut, nak elak tido lagi, nak buat short notes, nak paham, nak hafal. Tetiba aku rasa rugi dengan semalam, yang aku tak tahu macam mana nak mula. Patut aku mula lebih awal.
      Hah ! kan dah panjang dah aku menaip, tadi tak tau nak buat ayat ape konon. Ok , point aku kat sini adalah, mulakan langkah , selalu orang kasi alasan untuk tak buat sesuatu adalah tak minat, tak tahu dan macam-macam lagi . Tapi, cuba mula, pasti kau akan mengerti.
       Contoh, nak hafal surah, ok kita rasa macam panjangnya, malasnya nak hafal. Tapi cuba mulakan langkah, hafal ayat pertama, tengok maksud dia, lepastu insyaallah, kalau dah faham ayat pertama, pasti ayt kedua dan sterusnya menyusul.
      Contoh, haritu aku nak bersma my lovely kak min pdr .Kami nak ari responden untuk borang soal jawab di jalan TAR. Responden yang diperlukan adalah pekerja warga asing, memang susah sangat kami nak mulakan, hampir setengh jam jugak duduk tepi jalan, tak bat apa-apa sebab malu, takut n banyak lagi. Lepastu, kami sedar, kami perlu bangkit dan mulakan langkah, kami terus memberanikan diri pergi satu kedai kain ni, Alhamdulillah lepastu, dalam masa 10 minit.. dah habis questionare haha.
      Akhir kata, mulakah ok, jom mulakan... Tapi ingat, mengakhirkan pun penting jugak. Kbye, assalamualaikum.
      
Sekian
A.A

Sunday, January 25, 2015

Tahun 2 sem 1

Assalamualaikum semua,
Sekarang tengah cuti sem macam biasa, cuti sem, lepas habis final exam, balik rumah, bawak beg, baju , laptop, hp, buku (bukan buku pelajaran)

Post ni khas untuk ceriter sem 1 2014/2015

Sem ni adalah sem yang paling mencabar,sibuk, penat, seteres , best entah ape lagi.

Ok aq citer one cokela
1.Perhimpunan KOR SISPA kebangsaan

Sem ini dimulakan dengan sesuatu yang belum pernah aku lalui sepanjang hidupku, iaitu menjadi Liason Officer untuk semua SISPA dari ipta lain. Kerja ni memang mencabar, Kami ditugaskan untuk membantu ipta lain yang menyertai perhimpunan ni, tapi, malangnya, kami tak boleh nak bantu banyak, sebab kami ukm kl dan event tu but kat ukm bangi yang jalannya, mashallah, berselirat . ok rasanya dah diperincikan dalam post sebelum ni.

2.Minggu Mesra Mahasiswa

  Next, my journey to next sem continue with this event. Alhamdulillah, setelah memohon untuk menjadi pemudahcara mahasiswa sesi 2014/2015 aku terpilih untuk menjadi sebahagian daripada mereka turut bersama ,my roomate aziah pororo. Bermula dari kem,perkampungan, sampailah minggu kejadian, banyak sangat pengalaman baru, contohnya, tidur dalam pasir, jumpa sekujur tubuh , pergi bli lanyard, baju , kasut borong kt chowkit , lari2 . ok banyak lagi. Alhamdulillah, sebagai biro protokol aku sangt seronok bekerjasama dengan rakan2 pc KTSN. Insyaallah, tahun depan aku nak try nasib lagi.

3.PMFSK-perjumpaan dgn oelajar 1st year.

     Alhmdulillah , setelah dilantik menjadi Exco perhubungan PMFSK, naik sem, dah kene buat keje, maka, event first kami adalah, perjumpaan dengan pelajar first year , ok agak serabut , aq kene buat text mc lah pulak, baik simple saja. Tak ada apa sangat, tapi best jugak sebab majoriti rami first year dah kenal hakaq PC YUNI ni hihi.. famous jap.Dalam perjumpaan ni, kami memperkenanlkan barisan pmfsk serta aktiviti2 yang bakal dijalankan.

4. Pengimejan Diagnostik dan Radioterapi.

     Lupa pulak nk cerita, sem ni pula sem culture shock! apabila kami perlu mengambil 9 subjek dimana semuanya adalah benda baru. Ok sangat shock, lecture, assignment ,practical project. bla..bla..bla...quiz! test! ok fine. banyak sangat.

5. MPPK

   Kalau waktu first year aku pergi mendaftar kelab , now, aku pulak yang promosi kelab. Tapi banyak kelab yang aku terlibat untuk promosi. First, SISPA, aku kene hias booth je, and yess I'm done. Next, badar, aku tolong promelote saja. Next, AQUILA ok, yang ni aku jaga, siap pasang tent, ground, masak maggi. Silat?? aku berhenti sudah. maaf. Masa ni sangtlah bizi . kelas + booth +assignment kbye. MPPK ni merupakan satu medan untuk pelajar tahun satu menyertai kelab2 kesukaan mereka .

6.Hari Interaksi BADAR

 
Hari interaksi ni merupaan wadah, ceh untuk mengeratkan hubungan antara myteam BADAR serta pengenalan pimpinn BADAR ukmkl sesi 2014/2015.Banyak juga diselitkan game2 ukhwah dan pengisian dari pimpinan .Sebenarnya organisasi ni dah dibentuk sejak sem lepas lagi , dan paling best, aku jadi S/U , jawatan yang kalau boleh aku nak elak lah. memng aku tak suka, i repeat, tak suka jadi S/U ,tapi aku bersyukur jugak, at least, tahu seelok belok tugas s/u ni macam mana kerjanya, buat kertas kerja, mintak sain, mintak belanjawan, buat  dan hantar post mortem . Serius aku tak akan sesekali mendekatkan diri dengan jawatan ini, kecuali dipaksa. haha.

7.  BBQ AQUILA

Ok, macam biasa, untuk mengeratkan lagi hubungan dengan junior, kami plan satu bbq yang melibatkan sate bapak gua, kerang, sandwich dan sedikit tips mendaki dari superbs senior kami. Event ni , boeh tahan, best , yang penting kenyang.

8. Midsem

    Midsem kali ni agak teruk, dari segi masa, sebab dibuat selepas cuti sem, bayangkan, subjek kami berapa banyak, memang study weeklah cuti sem kami, erm dahlah banyak berfoya- foya, makan kepci  wangsa maju lah, bowling,mamak.. ishh . Tapi bagus jugak, xdelah kami tak sempat nak study.

9. PMFSK-Lawatan Pelajar UIA

       Suatu hari, pihak dekan kasi kerja kepada kami untuk megelola permohonn pelajar UIA untuk melawat Fakulti kami, oleh itu aku sebagai exco perhubungan diberi tugasan untuk berkomunikasi eceh.. dengan  wakil uia, mula2 mereka nak datang waktu cuti midsem tu , tapi seepas dibawak berbincang, kami putuskan untuk dibuat selepas ujian midsem.
Tujuan pelajar ni datang untuk melihat faciliti yang ada di ukmkl ni, antara kos yang ada, dietetik, biomedik, optometri ,audio.  Alhamdulillah, berjalan lancar, dan dapat feedback yang positif. thanks to all PMFSK member.

10. Pemilihan Majlis perwakilan pelajar ukm.

    Event ni, sebenarnya sem lepas, memang aku malas nak amik kesah, nak2 kad matrik aku hilang , memng aku tak mengundi pon. Tapi, amik kau, tahun ni, aku kene handle diskusi mahasiswa , khas buat calon2 pihak bertanding. Event ni agak kontroversi, sebab last minute tetiba dibatalan oleh pihak dekan, dah, aku kene ulang alik pejabat dekan, baik tak banyak kelas time tu. Thanks to the bro daud and jerah yang banyak bantu waktu hari kejadian. ketaq kot jadi mc.

11. Kem kepimpinan Al -Fateh

Ni event luar ukm , aku dijadikan organisasi dalam accidentally dan mula2 dikatakan hanya ajk, tetapi tetiba jadi 'programmer' . Meeting ni paling dahsyat, sampai malam ,  ok ..pagi. Tak nak cerita banyak, tapi Alhamdulillah  , berdasarkn tunjuk ajaq senior,kem tersebut dapat berjlan lancar. Tapi ade tak puas ati sikit, apabila diberi tugas sejurus selepas bangun tidur, dan muka aku macam..ok malas nak cerita.

12.PDR- Perkampungan orang asli

   Event ni dibawah subjek pengurusan pesakit. Ini adalah program khas untuk menunjukkan cara membuat pemeriksaan sendiri payudara kepada kominiti orang asli di gombak. Aku sebagai ajk makann. Cabaranya , kami terpaksa melayan anak2 oag yang asyik serbu kaunter makanan. Ok , apa yang best, aku dapat pengalaman mengendalikan kaedah pemeriksaan sendiri payudara kepada pengunjung yng sudah menoupouse ,anak remaja dan seorang ibu , selain kaedah psp, kami juga turut menyedakan aktiviti mewarna dan mecuci tangan untuk kanak2.Kami juga ada mengutip derma untuk program ini, seperti permainan, dana, baju dll.

13. PDR - Hari Radiografi Sedunia

     Exco cenderamata, itulah tugas aku untuk HRS kali ini, organisasinya, campur 2nd-4th year.Agak serabut, tapi Alhamdulillah berjlan lancar, baru kami tahu, macam mana buat event bersama lecturer . Dengan HRS ni jugak, muka aku asyik mencapub kat pejabat dekan. Aku suka sesi bersama our super senior PDR, owhsem giler dengar pengalaman dyorang.

14. PDR - HOSPICE
 
      Event ni berlaku sejurus selepas HRS , aku sebagai exco multimedia, dan aku happy with it. Aku baru nak berjinak dengan photoshop sebenarnya, lagi2 bila yo (budak class aku ) tolong install yang latest punya. Tapi, point penting untuk event ni, adalah hospice tu sendiri, banyak pengajaran yang diperolehi sewaktu seharian bersama orang2 tua yang semuanya sakit disini. Kami buat kelainan sikit, kami belikan langsir untuk satu rumah dan masakkan untuk mereka, barulah kasih sayang lebih. Tapi, highlighted part waktu bli langsir dengan lecture aku, skip kelas, tak boleh bela. Best gak time sume tengah kemas2 , kami pergi lepak mamak jap ngan en. din. Haha, haritu sangat panas, smpai berdarah hidung aku. Tapi, part paling sedey pabila aq transfer sorang makcik ni, tapo terhentak sikit sampi dia menangis . ok serba salah sangat waktu tu.🙏

15.PDR -interaksi

    Lupa nak cerita, hari interaksi PDR , event ni berlaku awl tahun, lebih kurang serentak dengan mppk kot. aku sebagai exco perhubungan , tapi tak sangat, kami sama2 handle, kami buat kelainan sikit, tak formal lngsung, buat kat pkp and padang ktsn je, waktu malam , tak jmput lecture pon. Tapi, ada sate, bihun  jagung, coslow, hotdox , cokelat ya Allah, heaven giler makanan . Persembahan hadiq2 pun best, third year pun join tau. Paling best, sukaneka. Pada mulanya, just campak belon air, last2 pecahkan belon air, dan semua basah. pastu, balik tepung dan semua jadi cekodok. Alhamdulillah, best . Thanks kawan2 PDR . Syera Fadzil pengarah hebat.

16. SISPA - Latihn medan

Latihan medan kali ini amat menguji segala ilmu sispa yan kmi belajar selama ini, explorace yang amat padat . Dan aku tak menawarkan diri menjadi mangsa langsung. Aku satu group ngan usop  , sama cam dulu. Nak cerita basic life support, menyelamat, ambulance, ascending, sangat best. lagi2 nak cari jalan semua tengok peta. Lastly aku duduk medic base semasa acara penutup, memang pengalaman yang best, sebab aku pertama kali menghadap orang pengsan yang begitu banyak , angkat , kasi air  memang takut jugk sebab tkut kita cuai. tahun ni kami dihandle oleh kompeni 2 , next time, kami pulak organiser.

17. Final

     Tahun ni, kami ade 9 paper, ok berdasarkan event2 yang disebut diatas, maka , ianya satu cabaran untuk finl kli ini. Kurang masa untuk ulang kaji selepas habis kelas, so final kali amatlah aku bekerja keras, ada 2 paper yang aku tak tido malam dok membaca, sampai esoknya terus jawab. kami perlu tunggu 3 minggu pulak tu, nak habiskan 9 paper. perit sangat.

18. AQUILA -Gunung arong

     Tahun ni ada trip tak?? Ada, don't worry, trip ni kami dah rancang lama, kertas kera siap dalam satu malam ja, advance seyh. Asalnya, kami nak ke KORBU GAYONG 7ribu kaki, 5 hari, tapi, Allah sebaik2 perancang, kami ke Gunung Arong, di mersing johor. Trip ni amat santai, kami lebihkn makann yang mewah, kurangkan tension. menu kami kari, bbq, spagetti .heaven uolss .keje kami set campsite , masak, makan  , main ,  tido. Hari second baru mendaki , tapi kejap je , pastu main ombak. best giler ombak dy. Kumpulan akubpaling gempak skali, Tagline kami MEGA! ok best giler.

Konklusi , memang tahun ni sangat mencabar segalanya. Tapi, aku banyak belajar perkara baru. Macam biasa, ada gurau senda, ada  memalukan, ada menyedihkan ,ada yang menaikkan hangin,  banyak lagi. tu semua pengalaman, uniknya pengalaman ni, hanya dengan menempuhnya, baru kita rasa. Insyaallah sem depan akan lebih baik.