Monday, August 4, 2014

boicot mcd

Assalamualaikum
sekarang ni tengah berlaku serangan x memperikemanusiaan kt gaza, kita sebagai orang yang dah tahu mcd menyumbang kepada senjata untuk membedil saudara di gaza pepandailah boycot.
so apa yang aq nak utarakan kat sini, janganlah sampai korang nak hina, ejek, atau boycott pekerja mcd tu,..dyorang bukannya israel, korang tak tau punya susah nak cari duit, taulah korang sume ni kaya2 , emm cuba kita bersangka baik sikit kat saudara kita yg bkerja tu, mereka semua tengah pikir nk cri kerja ape pasni.
aq sebagai ex crew and ex barista mcd ni pun turut rasa tempiasnya bila korang sume bersikap agak tak sopan dengan kami.

eingat , yg kita nk boicot tu barangan israel,korang kalau nak boikot , caranya jgn beli !!! tu je, xyah nak sibuk2 buat panggilan delivery palsu ke, lalu drive thru pastu kluar balik , order tah hape2 kt kaunter, just don't buy the product. mereka pun manusia, Ada hati dan perasaan.

pekerja mcd tu bukan budak muda je, mak2 bapak2, pakcik, makcik sume ada

[Nasihat Buat Pemboikot McD dan sebagainya]
Ini merupakan nasihat daripada seorang saudara kalian yang turut memboikot semampu beliau produk-produk yang menyokong pembinaan negara Zionis Israel.
1- Hendaklah kalian fahami bahawa produk-produk itu adalah halal, tidak haram. Jangan sesekali mengeluarkan perkataan produk itu haram, dan sebagainya.
2- Jauhilah mengeluarkan perkataan-perkataan seperti 'Pekerja McD bekerja dengan pembunuh, tak ada perkemanusiaan dan sebagainya..' Sesungguhnya perkataan sedemikian adalah perkataan hawa nafsu. Mereka bekerja mencari rezeki yang halal, dan bukan hak kita berkata sedemikian kepada mereka.
3- Jauhi sifat-sifat buruk seperti pergi bawa makanan lain dan makan dalam McD, atau saja-saja masuk McD untuk guna tandas mereka atas alasan untuk naikkan kos operasi mereka, atau berkumpul di hadapan kedai mereka. Sesungguhnya mereka membayar sewa untuk premis perniagaan itu, dan tindakan mengganggu kehadiran pelanggan mereka adalah tindakan yang melanggar akhlak Islami dan melanggar hak orang yang sudah membayar sewa untuk premis tersebut.
4- Fahamilah, boikot ini satu ijtihad politik. Ia bukan satu perkara yang qathie/pasti wajibnya. Ia akan sentiasa ada pro dan cons kerana ia satu ijtihad dalam bab keduniaan.
5- Ingatlah, saudara-saudara kita bukan hanya di Gaza, bahkan yang sedang mencari rezeki bekerja itu.
6- Memboikot adalah hak seorang pengguna. Kita sebagai pengguna berhak boikot, dan ajak orang boikot. Tetapi kita tiada hak mengganggu perniagaan orang yang sah dengan berdiri di depan kedai mereka, di pintu kedai mereka, apatah lagi masuk ke dalam premis mereka, atau mensabotaj supaya kos operasi mereka meningkat.
7- Saya memilih boikot, kerana itu hak saya sebagai seorang pengguna.
Inilah pendirian saya. TITIK.
Wallahua'lam.
Sajo forward dr group lain...bukan niat utk x memboikot tp harus tahu tatasusila lg2 sbg umat ISLAM

No comments:

Post a Comment