Thursday, July 31, 2014

Lagu klasik

Lirik Lagu Budi Setahun Segunung Intan - Ahmad Jais/Kartina Dahari

Jangan cik adik lah sayang
Rindukan bulan
Bulanlah tinggi cik adik
Jauh di awan
Orang jauh jangan rindu
Orang yang dekat dengarkan teman

Teman dicari cik adik
Bergurau senda
Tidur sebantal cik adik
Sanggul berbunga
Kasih sayang hamba sembah
Sirih dikapur tanda mesra

Sirih sekapurlah abang
Berseri muka
Bunga setangkai cik abang
Penyambut kata
Kalau tuan sayang hamba
Tidaklah padi berusang hamba

Takkan berusanglah abang
Padi diladang
Takkan terbang hai abang
Pipit di ladang
Kekasih rindu dikenang
Budi setahun segunung intan

assalamualaikum..
ok sekarang saya nak cerita pasal lagu2 klasik. Ramai kengkawan aku pelik aku ni sua sangat lagu lama2 .tapi apa yang menarik dengan lagu klasik ni , ianya banyak berbantuk pantun, nasihat dan lagi satu melodinya sangat asli dan tak serabut macam lagu sekarang huhu..kalau nak dengatlr lagu2 klasik, rakaman piring hitam, boleh dengar klasik nasional.

p/s : ada satu selingan

pernah kita jatuh dan cuba berdiri,
menahan sakit dan menangis,
tapi erti hidup lebih dari itu,
dan kita mencuba melawan.

huhu lagi siti ..seindh biasa..

Monday, July 21, 2014

UKM SEM 2 : MERIT MEGA VS 4 FLAT


    Kolej Tun Syed Nasir.Memang rmi pelajar kat luar sana anggap kalu masuk u kita kene belaja..belajar ..dan belajar..alah  macm dalam drama selalu tayangkan tue.tapi lepas masuk ktsn ukmkl ni.. bukan setakat belajar anda akan dilatih berorganisasi.anda akan pegang pelbadai jawatan contohnya, s/u , pengarah, exco,ajk. Kenapa pelajar sanggup amik jawatan ni? dahler penat, nak study pown x cukup masa.. study pulak bukan senang,,medic,dentist ,pharmacy, radiografi..kwang3x 😥
     Satu je sebab yang paling kukuh kenapa semua ini perlu dilakukan, iaitu nk stay kolej. Bilik pelajar di KTSN adalah sangat terhad. Kalau kami x kumpul merit yang banyak  kmi takkan dapat stay kolej. Kenapa? sayangku..kat ukmkl ni hanya ada satu kolej je. nak pindh kolej lain..sume kat bangi.. kampus induk..kalau x dok kolej .dok luar lah.emm tau2 je la kan, dok kl ni..kos sara hidup tinggi..klau dok luar camne nakkk oii !! penat makk!! sewa mahal. transport? safety?
      Oleh sebab itu. kami beramai - ramai berbakti kepada kolej untuk dapatkan merit.Tekanan? Memang tekanan sangt2 .ramailah yang sertai progrm mega kolej. nak dapat merit mega katanyer..tapi tu pon x jamin gak.😒😒😒. Tapi tu lah masalahnyer..meeting tah kemana ,peljaran ntah kemana,tido..malas nk citer.
      Jadinya..Itulah pengajaran yng paling berguna untuk kita supaya ..bijak mengurus masa..xde sapa nak paksa kita study ..x de sapa nak kasi homework.xde sapa nak kasi latihan. terpulanglah kat diri sendiri..camne nk score.. emm soklan kalau senang x pe..ehh tambah pulak ngan  quiz..lab..argghhh... tapi yg pntg berserah je pada tuhan..doa byk2. 4flat...kebanyakkannya budak bngi byk score empatrata kat fakulti kesihatan ni..3 n above dah syukur dah..huhu

UKM SEM 2 :AQUILA


kelab sukan dan rekreasi aquila adalah salah satu kelab dibawah Kolej Tun Syed Nasir. Sebahagian besar aktiviti kelab ni adaah aktiviti mendaki gunung.
    huhu formal pulak.. kenapa aq cerita pasal aquila ?? huhu aktiviti pembukaan untuk sem2  ni adalah.... EKSPEDISI JERANGKANG. aq jadi ajk jamuan untuk ekspedisi kali ini. huhu nk thu detail pasal jerangkang just search je kat google.
     aq rasa organisasi ni lah yang paling sempoi and relaks skali. perjumpaan dlm 3 kali je.  Leader kteorg adalah senior aquila. memang cerewet, tak boleh nafikan. tapi kitaorg diberi  tunjuk ajar yg sangat baik oleh beliau huhu.
     ajk jamuan memang best. kiyeorg kene rancang menu masakkan and yang paling best adalah....shopping barang2 !! huhu
    tapi poin paling penting kat sini aq x nyesal join aquila.ramai bebudak yg aq kenal especially organisasi..aziah,biha,ain effahera,liana masri,uswatun husna, lyana izzati,zack,din,syakir,usop..haha banyak lagi ahh.. haha..senior pown byk giler sporting loq,arep,k.lin,kak yin, badrul ezudin,safwaan..huhu.
       waktu hujung sem..sebagai penutup..kami buat trip ke Gunung Tebu Terangganu. Trip ni, aq jadi TTK and ape yg best..orang pakai baju design kita haha..huhu tapi byak trgedi berlku..cirit birit, orang bagi salam..huhu tapi just enjoy..
       huhu ada banyak pengajaran untuk trip tebu ni. contohnya berkenaan dengan centralize item. aq main bagi je jat mana2 kumpulan..huhu.. alamak x boleh rupanya..kan dah kene bebel dlm bas. pastu pasal kebersihan makanan  harus dititikberatkan walaupun x sempat ..sebab kesannya amat pedih. pastu aq ada kene infection fungus lepas trip.so aq try searh..rupanyarupanya fungus amat suka keadaan yang yg panas dan lembab macam iklim malaysia. so , janganlah banyak basahkan baju (aq lak asyik basahkan  baju je emm) pastu kekaljan kekeringan badan. so pakailah baju hujan.hikhokhikhik. hah nak syorkan satu cream antifungal..mecandine cream..insyaallah kejap je baik.